Değerli Meslektaşlarımız,
4 Aralık 2007 Salı günü Sağlık Bakanlığının çıkardığı iki adet genelge ile ilgili olarak Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimleri Derneğinin açtığı davaların duruşması (esastan görüşülmesi)Danıştay 10.Dairede yapılmıştır.
Her iki genelge Türkiyedeki Üniversite,Eğitim,Askeri,Özel ve diğer devlet hastaneleri gibi yataklı tüm kurumlarda FTR uygulamalarını düzenlemek amacıyla çıkarılmışlardır.
19 Nisan 2006 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ilk genelgede Fizyoterapistlerin sadece FTR uzman hekimi ile çalışarak FTR uygulamaları yapacağı ifade edilmektedir.
Bu genelge için Türkiye Fizyoterapistler Derneği Sağlık Bakanlığına karşı dava açmış derneğimizde Sağlık Bakanlığı yanında bu davaya müdahil olmuştur.
1 Eylül 2006 tarihli ikinci genelgede ise fizyoterapistler diğer tüm uzmanlık dalları ile çalışarak FTR uygulamaları yaparlar denilmektedir. Ayrıca bu genelgede FTR klinikleri ve merkezleri olan hastanelerde dahi Fizyoterapistlerin diğer branşlardan uzman hekimlerle çalışarak FTR uygulamaları yapacağı da açıkça belirtilmektedir. FTR alanının tüm yetkilerini fizyoterapistler aracılığı ile diğer uzmanlık dallarına aktaran bu genelgeye karşı da derneğimiz dava açmıştır.
Duruşmada dernek yönetim kurulu üyelerimiz ve avukatımız ve Ankara ‘dan Eğitim hastanelerinden bir kısım meslektaşımız ve serbest çalışan bir FTR hekimi meslektaşımız hazır bulunmuştur.Avukatımız sayın Ziynet Özçelik hukuksal, Dernek yönetim kurulu üyemiz Dr.Füsun Köseoğlu ise bilimsel savunma yapmışlardır.
Duruşmada karşımızda yer alarak gerek hukuksal gerekse bilimsel savunma yapan kurumlar ise şunlardır.
Sağlık Bakanlığı ,Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Geriatri Fizyoterapistleri Derneği,El Terapistleri Derneği, Spor Fizyoterapistleri Derneği ve Güney Fizyoterapistleri Derneği hukukçuları ve yönetim kurullarının birer üyesi.
Bunun dışında Türkiye de mevcut bütün Fizyoterapi yüksek okullarının hoca ve yöneticileri ve Türkiye’nin her yanından çok sayıda fizyoterapist temsilcilerde izleyici olarak bu duruşmaya katılmışlardır.
Daha önce derneğimizin katıldığı tüm duruşmalardan farklı olarak bilimsel savunma yapan fizyoterapi hocaları ; aslında Fizyoterapistliğin bağımsız çalışması gerekli bir meslek olduğunu, her ne kadar genelgede diğer uzmanlık dallarının kontrol ve sorumluluğunda hasta tedavi etmelerine izin çıksa da kendilerinin başta FTR uzman hekimi olmak üzere hiçbir tıp branşına ihtiyaç duymadan bağımsız çalışıp,hastaları değerlendirip,tedavi programı oluşturup FTR uygulamaları yapabileceklerini ve aslında muayenehane ve ozel dal merkezi açarak hastaların FTR uygulamalarına daha kolay ulaşabilmelerini sağlamak amacında olduklarını açık açık ve defalarca belirtmişlerdir.
Bunun üzerine oldukça şaşıran mahkeme heyeti tekrar tekrar hekimsiz çalışarak tedavi programı oluşturmak ve uygulamak amacında mı olduklarını, dediklerinin ne anlama geldiğinin farkında olup olmadıklarını sormuş ve her defasında da yukarıda sayılan bütün kuruluşların öğretim üyesi hocalarından evet cevabı almışlardır,tüm söyledikleri mahkeme kayıtlarına geçmiştir.
Tüm bu gelişmeler üzerine Sağlık Bakanlığı hukukçusu Derneğimizin açtığı bu davada karşı tarafta yer almasına rağmen Sağlık Bakanlığı olarak fizyoterapistlerin bu isteklerinin sağlık alanının bütün temel yasalarına aykırı olacağını bunu desteklemelerinin mümkün olmayacağını belirtmiştir.
Yukarıda bir bölümüne değinilen bu duruşma son derece uzun ve sıkıntılı geçmiştir.Dava süreci yakından takip edilerek gelişmeler sizlere bildirilecektir.
Saygılarımızla
Türkiye FTR Uzman Hekimleri Derneği
Yönetim Kurulu Adına
Prof.Dr.Oktay Arpacıoğlu